Hoog bezoek in ons land: Brad Pitt landt met privéjet in Brussel en bezoekt expo van bevriende artiest | Celebrities | hln.be

Een tijdje geleden had ik te kampen met diep, ellendig liefdesverdriet waarvan ik dacht dat ik het nooit te boven zou komen. Het is me dan toch gelukt. Ik heb de sleutel gevonden voor een methode om je verloren geliefde achter je te laten.

Ik was koffie aan het drinken in Brussel met mijn vriendin, Hannah. Voor de zoveelste keer probeerde ik de zielenroerselen van mijn ex te analyseren. “Waarom hield hij toch niet van mij?”

Hannah zei: “Het probleem is dat jij liefde verwacht van iemand die je dat nooit zal geven. Ik begrijp wel dat het pijn doet als de liefde voorbij is. Maar liefde blijven verlangen van iemand die al meer dan een halfjaar uit je leven is, wordt op den duur absurd. Je kan net zo goed van een willekeurig iemand die je op straat passeert verwachten dat hij je zijn liefde verklaart. Jij projecteert een verwachting op iemand, terwijl je diep vanbinnen weet dat het niet zal gebeuren. Jouw ex is een waanidee. Vervang je ex door een nieuw waanbeeld. Het zal je helpen om je gedrag te begrijpen.”

“Ik moet mijn ex dus vervangen door een andere waangeliefde?”

“Ja, een superster bijvoorbeeld.”

“Oké, dan kies ik Brad Pitt als mijn nieuw ex-lief”, besloot ik.

(Achteraf las ik op Hln.be dat Brad Pitt die dag met een helikopter in Brussel was geland om de expo van een vriend te bezoeken. Dit was overduidelijk een teken. Ik was op een karmisch niveau verbonden met Brad, hij zou me helpen.)

Ik mijmerde over Brad. Waarom stuurde Brad me geen sms? Waarom belde Brad niet dat hij me mist? Waarom heeft Brad me verlaten? Waarom stuurt Brad me geen liefdesbrieven? Waarom wil Brad niet met mij samen zijn? Waarom blijft Brad zo onbereikbaar?

Ik stuurde Brad een sms: “Is het nu echt zo moeilijk om van mij te houden!!!!?”

Hoe langer ik me inbeeldde dat Brad mijn ex was, hoe meer inzicht ik kreeg in mijn geschifte gedachtekronkels van het voorbije jaar. De totale zinloosheid om koppig te blijven eisen dat iemand van je houdt. Liefde is geen waan, het is een wederkerige actie. Als de actie uitblijft, is er niets. Bevrijd je uit de hallucinatie, het zelfbedrog.

Wie nu ook zin heeft om te experimenteren met waangeliefden geef ik nog een kleine tip. In India diende een vrouw vorige week klacht in tegen prins Harry omdat hij haar beloofd zou hebben met haar te trouwen. Ze eist een internationaal arrestatiebevel omdat hij niets meer van zich laat horen. Eenmaal gearresteerd wil ze dat hij zijn belofte zonder verder uitstel uitvoert.

Toen de rechter zei dat de vrouw mogelijk slachtoffer van een grap was en dat de kans groot was dat iemand deed alsof hij Harry was, wilde ze dat niet geloven.

Ergens in Punjab wacht een vrouw nog steeds op een sms van prins Harry.

Deze column verscheen op 23/4/21 in De Morgen